ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ TESEUS
Το πρόγραμμα TESEUS καλύπτει τις ειδικές ανάγκες σε επίπεδο αρχικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Στόχος του είναι η διαμόρφωση και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αναφορικά με την κατάρτιση των σπουδαστών σε θέματα επιχειρηματικότητας, σχετικών με την προώθηση και τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων. Το TESEUS δημιουργήθηκε για να καλύψει την κρίσιμη ανάγκη, να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί μια αποτελεσματική βοήθεια στους σπουδαστές σε επίπεδο αρχικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε θέματα δημιουργίας νεοσύστατων επιχειρήσεων.
Η ανάλυση του προγράμματος TESEUS θεωρείται αρκετά καινοτόμα, διότι δημιουργήθηκε από το σύνολο των ανθρώπων που στοχεύει το πρόγραμμα (δασκάλους / μέντορες και σπουδαστές της αρχικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης) έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι η κατάρτιση εφεξής θα είναι σχετική, έγκαιρη και ειδικά συνδεδεμένη με την πραγματικότητα. Ως καινοτομία του προγράμματος θεωρείται η σύνδεση των ωφελούμενων, με όλα τα στάδια της δημιουργίας αυτού (ανάλυση των αναγκών, ο προσδιορισμός των εργαλείων, η ανάπτυξη του διδακτικού υλικού, η υλοποίηση της κατάρτισης). Άλλη μία καινοτομία είναι η διασυνοριακή προσέγγιση της ανάλυσης του προγράμματος TESEUS , η οποία θα περιλαμβάνει ομάδες ωφελούμενων από διαφορετικές χώρες της ΕΕ, άρα και από διαφορετικά οικονομικά περιβάλλοντα: το συγκεκριμένο γεγονός διευκολύνει να διακρίνει κανείς, εάν υπάρχουν σχέσεις αλληλεπίδρασης «χώρας-οικονομίας», που επηρεάζουν την δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων ή εάν υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά, ανεξάρτητα από τις οικονομίες των χωρών όπου ανήκουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Η παρούσα έκθεση έχει διεξαχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος KA2 Erasmus+ TESEUS - Κατάρτιση για επιχειρηματικές δεξιότητες σε Ευρωπαϊκά προγράμματα για Start-ups επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα TESEUS επικεντρώνεται στην προώθηση των start-ups εταιρειών και των επιχειρήσεων στο πεδίο της αρχικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Το έργο έχει ως στόχο να δημιουργήσει εργαλεία για εκπαιδευτικούς και συμβούλους, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για να αναπτύξουν το επιχειρηματικό ταλέντο των μαθητών αρχικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, καθώς και μια σειρά πρακτικής κατάρτισης σχετικά τη δημιουργία επιχειρήσεων. Η παρούσα έκθεση ανταποκρίνεται στις ανάγκες του 2ου Παραδοτέου του έργου, παρουσιάζοντας μια χαρτογράφηση σχετικά με τη δημιουργία εταιρειών στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια έκθεση εθνικών δεδομένων, που αντικατοπτρίζει την επιχειρηματική εκπαίδευση στο περιβάλλον της αρχικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ελλάδα.
Η στρατηγική «Ευρώπη 2020» επικεντρώνεται στην προώθηση της επιχειρηματικότητας επιβάλλοντας μια ανάπτυξη βιώσιμη, έξυπνη και χωρίς αποκλεισμούς. Στην Ελλάδα η εκτίμηση ότι το εκπαιδευτικό σύστημα βρίσκεται σε μια τροχιά καινοτομίας, εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, το σύστημα αρχικής εκπαίδευσης και κατάρτισης έχει σταδιακά αναβαθμιστεί και αναπτυχθεί, προκειμένου να ενθαρρύνει τους μαθητές να πετύχουν τις ιδέες τους στον επιχειρηματικό τομέα. Από το 2016, η ελληνική κυβέρνηση έχει αναπτύξει μια σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να δημιουργήσει μια καλύτερη σύνδεση του τομέα της επαγγελματική εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Τα τελευταία χρόνια έχει ενσωματωθεί η επιχειρηματική εκπαίδευση στο εκπαιδευτικό σύστημα στο πλαίσιο της στρατηγικής «Νέο Σχολείο 2010». Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, έχει εντοπιστεί μια σταδιακή αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε απόφοιτους αρχικής επαγγελματικής εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, η κατανομή των νέων επιχειρηματιών από το στάδιο της αρχικής επαγγελματικής εκπαίδευση το 2016 αναγόταν σε ποσοστό 9,6%, ενώ το 2017 αυξήθηκε στο 10,4%.
Η ενίσχυση, η προώθηση και τελικά η ενσωμάτωση της επιχειρηματικής εκπαίδευσης έχει καταγραφεί μέσα από ποικίλες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια. Στο τελευταίο μέρος της παρούσας ανάλυσης παρατίθενται μια σειρά από καινοτομίες όπως το Social Enterprise 360, το Virtual Enterprise, και το Prince’s Trust Enterprise Πρόγραμμα στην Ελλάδα, ως συνεχείς και δυναμικές πρωτοβουλίες στην επιχειρηματική εκπαίδευση ειδικά προσαρμοσμένες στης ανάγκες των νέων.
Supplementary materials and Resources
1. Country Snapshots:
2. Cases Studies:
3. TESEUS Policy, third sector and industry review Europe:
Annex 3 TESEUS Policy, third sector and industry review Europe | ![]() |
4. TESEUS Academic literature review:
Annex 4 TESEUS Academic literature review | ![]() |